CV-ketel lekkage

Heeft u het vermoeden dat uw CV-ketel lekt? Dit vermoeden kan ontstaan doordat u bijvoorbeeld geen, of een dun straaltje, warm water heeft. Of wanneer u het huis niet warm gestookt krijgt. Dit zijn signalen dat u mogelijk een CV-ketel lekkage heeft. Advies is dat u snel een specialist inschakelt. Dit voorkomt lekkage en energieverlies. Via Jos Laan komt u in contact met diverse professionele loodgieters in voor het opsporen van de lekkage. Zo geniet u binnen mum van tijd weer van warm water.

cv-ketel lekkage

Lekkage van uw CV-ketel opsporen? De vakmannen van Jos Laan helpen u graag!

Wij brengen u in contact met diverse bedrijven bij u uit de buurt. Voor het onderhoud, bijvullen en vervangen van CV-ketels.

Lekt na het bijvullen

Moet u de CV-ketel vaak bijvullen? Dat kan een indicator zijn van lekkage. Soms kan men de oplossing eenvoudig opsporen. Het kan echter ook een complex probleem zijn. U wilt natuurlijk voorkomen dat men kijkt naar de leidingen onder de vloer. Het is van belang dat de specialist eerst de andere zaken goed bekijkt. Zo kan er een lekkage ontstaan bij de automatische ontluchter of bij de koppelingen. Vaak zijn druppels moeilijk te zien, doordat het gelijk verdampt door de warmte. Daarnaast kan het overstort ventiel dat lekt, de warmtewisselaar of de leidingen een oorzaak zijn van lekkage.

CV-ketel lekt bij warm water

Lekt uw CV-ketel als u warm water gebruikt? Dan kan dat een oorzaak zijn van een defect expansievat. Dit expansievat vangt de uitzetting op van warm water, zodat de installatiedruk niet teveel schommelt. In het expansievat zit een rubberen binnenbal. Als deze binnenbal lekt, ontsnapt er stikstof in de installatie (luchtgeluiden in CV-installatie). Het vat vult zich dan met warm water uit de installatie.

Regelmatig onderhoud

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Laat uw CV, boiler en rookgasafvoer dus jaarlijks controleren. Hoe vaak uw CV en boiler onderhoud nodig heeft hangt af van de gebruiksintensiteit en het merk/type ketel. Goed onderhoud zorgt voor minder kans op storingen. De ketel en boiler gaan langer mee en u heeft een hoger rendement. Dit scheelt u stookkosten. Daarnaast is het een stuk veiliger, u voorkomt koolmonoxide door een defecte rookgasafvoer. Tijdens het onderhoud wordt de installatie en boiler vakkundig nagekeken, schoongemaakt en eventueel opnieuw afgesteld. Soms is het voordeliger om een onderhoudscontract af te sluiten, in plaats van elk jaar weer dezelfde specialist te bellen. Zo besteedt u er ook geen aandacht aan, de specialist neemt dan zelf elk jaar, of elke twee jaar, contact met u op over het onderhoud.

Gratis offertes vergelijken

lek boiler rookgasafvoer opsporen

Zelf de lekkage opsporen

Wilt u voordat u de loodgieter belt zelf de lekkage opsporen? Dat is verstandig. Het opsporen scheelt de specialist tijd, en u dus geld. Met onderstaand stappenplan kunt u alvast de lekkage opsporen. Allereerst controleert u de druk. Doe dit bij het display of de manometer, die bevindt zich aan de voorzijde van de CV-ketel. De druk moet tussen de 1,8 en 2,1 staan. Is dit niet het geval? Dan is er drukverlies. Ga dan naar stap 1.

Stap 1: Radiator ontluchten

Zet uw thermostaat laag. Draai de kraan op de radiator dicht en haal de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact. Wacht eerst een kwartier en pak dan de ontluchtingssleutel en steek die in het ontluchtingsventiel op de radiator. Houd een handdoek bij de hand en leg die onder het ontluchtingsventiel. Draai vervolgens de ontluchtingssleutel een halve slag tegen de klok in. Stopt het sissen? Sluit dan snel het ontluchtingsventiel.
Vervolgens kunt u de CV-ketel bijvullen met een vulslang. Wacht een aantal dagen en controleer dan nogmaals de waterdruk. Is de druk nu tussen de 1,8 en 2,1? Mooi! Er zat dan lucht in de radiator. Dat heeft u net verholpen. Is de waterdruk nog steeds niet tussen de 1,8 en 2,1? Laat dan een loodgieter langskomen voor het opsporen van de lekkage.

Rookgasafvoer lekt

Gebreken in de rookgasafvoer zorgen vaak voor gezondheidsrisico’s door de koolmonoxide die vrijkomt. Iets wat u dus absoluut wilt voorkomen. De levensduur van de rookgasafvoer is 15 tot 20 jaar en moet dus bij elke ketelvernieuwing mee vervangen worden. Doordat de koolmonoxide gassen van een HR-ketel gemiddeld een temperatuur hebben van 70 graden, vormt er zich condens in de rookgasafvoer. De zuurgraad van dit condens vreet de buizen langzaam op. Constateert u een lekkage? Laat dan snel een specialist langskomen die ervoor zorgt dat de rookgasafvoer niet meer lekt. De specialist vervangt de rubbers of de buis van de rookgasafvoer. Een relatief eenvoudige reparatie voorkomt dat er koolmonoxide vrijkomt.

Wanneer de CV-ketel vervangen?

Natuurlijk wilt u zo lang mogelijk uw huidige cv ketel gebruiken, aangezien een nieuwe cv-ketel kosten met zich meebrengt. Wanneer is het echt tijd om de boel te vervangen? Gemiddeld is dat na 12 tot 15 jaar. Als de ketel nog ouder is ziet u de negatieve gevolgen vaak terug in uw hoge energierekening. De nieuwe generatie cv-ketels zijn veel efficiënter. U heeft daarnaast geen kans meer dat de ketel of boiler lekt. U bespaart op de stookkosten en een nieuwe cv-ketel met boiler is een waardevermeerdering voor uw huis. Meer weten over de kosten of de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via het contactformulier! Op deze manier komt u snel in contact diverse loodgietersbedrijven bij u uit de buurt die voor u het probleem kan oplossen.